banner
 

română english francais russian italiano

 
Google  
 
 
   
free counters  

 

 

 

 

Istoria Satului Costuleni

   Datele istorice de mai jos sunt luate dintr-un manuscris al Istoriei Satului Costuleni ce se transmitea de la unul la altul prin sat.

În 1654, lângă izvorul cel mare de la marginea pădurii au fost construite primele case, care au constituit temelia satului Mitoc. La început locuiau vreo 30 de familii, printre ele apar nume ca: Prepeliţă, Plugara, Zdrobau, Ciocan şi altele. Acestea erau familii de ţărani liberi, răzeşi.
   Mai la sud, nu departe de izvor, pe lângă şcoală parohială, locuia boierul Vrabie. In jurul curţii boiereşti trăiau argaţii de la stâne. Mai erau şi alte aşezări boiereşti. Argaţii locuiau în casele şi aşezările ce erau situate pe ambele părţi ale şleahului (drumul central) ce lega satul Costuleni de satul Măcăreşti. Cei mai apropiaţi oamenii ai boierului erau familiile: Berbecaru, Bruja, Chirinciuc, Solomon, Rusu, Slavenschi. Toţi erau veniţi din partea de nord a Basarabiei, fugiţi din Bucovina, stăpânită pe atunci de Imperiul Austro-Ungar. Aşa au trăit locuitorii satului Mitoc până în 1812, când a fost alipită Basarabia la Rusia. În 1861, când a avut loc reforma agrară, s-a contopit aşezarea Mitoc cu curtea boierului Vrabie, luând numele de Costuleni, care avea peste o sută de familii.

casă batrânească
   Denumirea satului, spun bătrânii, provine de la o legendă. Boierul Vrabie avea o fată, care era foarte frumoasă şi fireşte veneau peţitorii din satele vecine s-o ceară de nevastă, dar ea „costa” foarte scump. Tinerii deseori se întâlneau pe drum spre curtea boierului, unde locuia fata şi se întrebau:
- Unde te duci?
- Să văd cât costă Ileana.

   De la o vreme au început să spună mai pe scurt „La cost Ileana”. De unde a şi venit denumirea satului – Costuleni.
   Mai există o variantă a denumirii satului şi anume că partea veche a satului e situată pe o costişă şi celor care locuiau aici li se zicea că sunt de pe coastă şi de aici denumirea Costuleni.
   După înfiinţarea satului a fost construită o biserica, transformată mai târziu în Casa de Cultură. În 1882 a fost construită şcoala primară ministerială, pe locul curţii boierului Vrabie, care a lăsat moşia Mitropoliei din Iaşi, plecând în Franţa. Predare obiectelor de studii se făcea de către dascălul Gheorghe Pavencu, care mai târziu devine diacon. În şcoala nouă primul învăţător a fost Luca Muranevici, care a lucrat până în 1916.
    În anul 1904-1905, la războiul ruso-japonez au fost mobilizaţi mulţi locuitori ai satului Costuleni. Mulţi dintre grănicerii care făceau armata câte 25 de ani s-au căsătorit şi au rămas în sat: Eftimov, Politarov, Cladco, Vişinevschi, Nadahoschi, Obor. În această perioadă din regiunea Hotînului au venit (i-a adus ţarul) ucraineni în număr de aproximativ 30 de familii şi astfel s-a înfiinţat sătucul Şîcoveţ, care până in 2003 a aparţinut adminisrativ de Costuleni. Tot de Costuleni au aparţinut şi aşezările Brătuleanca - unde trăiau arendaşii moşierului Levitki şi şeful ocolului silvic “Prut”, împreună cu alţi funcţionari, în total vreo 13 famili; aşezarea Căligăra, unde a trăit grecul Gheorghe cu familia sa şi locuitorul Andrei Lupu.

Marturii ale istoriei
(interviuri cu cei din secolul trecut)
pană şi călimarămărturiile celui ce avea sa implineasca 100 ani
pană şi călimarăÎntre Costuleni rămâne doar Prutul

 

 

 

 

bine ati venit
popular
plopii
f4
f5

 

 

© All rights reserved Costuleni.com
 
 
trimite SMS orange
trimite SMS Moldcell trimite SMS Unite Pro TV Moldova ziarul local Unghiul Makler Ziarul De Garda ziarul Timpul
Trimite un SMS ProTV Chişinău ziarul Unghiul ziarul Makler Ziarul de Gardă ziarul Timpul