banner
 

română english francais russian italiano

 
Google  
 
 
   
free counters  

 

 

 

 

Biserica Sfintul Dumitru

Biserica Sfântul Arhanghel Mihail şi Gavriil

  Cel mai sfânt şi mai frumos loc din satul Costuleni este biserica satului, construită de către străbuneii noştri în mijlocul sărăciei. Au dat totul de la casele lor pentru înălţarea lăcaşului sfînt. Într-o zi de luni s-au strâns câţiva localnici pentru a începe cu ajutorul lui Dumnezeu, realizarea unui vis acoperit de praf.
  Au luat lut din lutăria satului şi au făcut cărămizi, arzându-le în cuptorul unui locatar. Au curs sudori pentru această construcţie, aproape un an. Toate aceste lucrări au fost înfăptuite în frunte cu părintele Vichente Guma (1871-1947) şi preoteasa Evghenia Guma (1875-1959). Anul cel mai frumos a fost 1905, când oamenii din sat au ascultat prima lor slujbă în lăcaşul sfânt. Aceată bucurie nu a fost de durată, deoarece odată cu venirea comuniştilor la putere, bisericele au fost închise. Aceiaşi soartă a avut-o şi lăcaşul nostru, fiind închis patruzeci de ani, fără milă.
  Între timp preotul şi preoteasa au murit, fiind îngropaţi în ograda bisericii.   Anii au trecut şi a venit vremea binelui. 1989 - un an însemnat în istoria satului şi a bisericii.
  Deoarece satul nu avea nici un preot, trimisul a fost părintele Anatol si preoteasa Rodica Sîrghi. Deşi au slujit doar doi preoţi la această biserică, satul se mândreşte cu ei, deoarece unul a consruit-o şi a deschis-o iar altul a slujit şi slujeşte cu mare credinţă, făcând multe lucruri atât pentru biserică cât şi pentru sat.
  La momentul actual biserica satului deţine locul doi din Republică ca jumătate de sobor. Însă cu toate bucuriile şi tristeţele biserica are nevoie şi de o mare reparaţie, deoarece ultima fost făcută în 1999 înăuntrul bisericii, iar în exterior în 2005.
  Deşi părintele Anatol se străduie să facă totul pentru sat şi biserică, nu prea i se primeşte, deoarece oamenii sau schimbat, au devenit avari şi nu încearcă să ajute cu nimic, din contra strică tot ce se face nou şi frumos.  Lucrurile noi care trebuiesc păstrate este noul drum nefinisat: parcurile formate doar din puieţi de tei, casa de cultură renovată şi gardul din jurul ei, deasemenea şi mănăstirea care a luat viaţă acum doi ani.

 

 

 

 

bine ati venit
popular
plopii
f4
f5

 

 

© All rights reserved Costuleni.com
 
 
trimite SMS orange
trimite SMS Moldcell trimite SMS Unite Pro TV Moldova ziarul local Unghiul Makler Ziarul De Garda ziarul Timpul
Trimite un SMS ProTV Chişinău ziarul Unghiul ziarul Makler Ziarul de Gardă ziarul Timpul